Nem tudnak elég vaddisznót kilőni a somogyi vadászok, bírságot is kaphatnak

Egyelőre nem tudják teljesíteni az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezés miatt meghatározott kilövési számokat a vadászatra jogosultak Somogyban. Az előírt tervszámok mindössze 60 százaléka teljesült a régióban tavaly. Ha a továbbiakban sem sikerül jobb eredményeket produkálni, bírságra számíthatnak a vadászok, olvasható az Index oldalán.

 

A tavalyi szezon óta a terítékadatok 23 ezerről 14 ezerre csökkentek, de ez még nem elegendő; továbbra is apasztani kell az állományt, mivel az afrikai sertéspestis egyre közelebb kerül Magyarország határaihoz. Nyáron már Horvátországban is felütötte fejét a kór.
Neszményi Zsolt főispán a lábodi trófeaszemlén kijelentette, hogy azok a társaságok, amelyek nem teljesítik az éves előírt irányszámokat, bírságra számíthatnak – írta meg a Sonline. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a hírportál kérdésére elmondta, három vadászatra jogosult számíthat bírságra, ugyanakkor a hivatal elrendelte a határ mentén kilőtt valamennyi vaddisznó mintázását és ASP-vizsgálatra küldését, valamint a fokozott tetemkeresést. A Nébih azt is elárulta, hogy Somogy vármegyében a vadászatra jogosultak az előírt tervszámok mindössze hatvan százalékát teljesítették az elmúlt vadászati évben.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcs Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2023. december 21-i ülése

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!