Multifunkciós röntgenátvilágító a PTE Klinikai Központban

Multifunkciós mammográfiás- és röntgenkészüléket vásárolt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) fenntartását végző alapítvány a klinikum számára csaknem 300 millió forint értékben, számolt be a fejlesztésről a pecsaktual.hu.
 

Az egyetem tájékoztatása szerint a PTE Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikájára kerültek az új diagnosztikai készülékek, amelyek közül a 120 millió forint értékű multifunkciós röntgenátvilágító berendezés egyaránt képes hagyományos röntgenfelvételek készítésére és röntgen-átvilágítás végzésére is. A multifunkciós készülék képes a teljes gerinc és a végtagok egyben történő megjelenítésére, ezzel segítve a gerincferdülés és végtaghossz-különbségből eredő panaszok kezelésének tervezését.
Átvilágító üzemmódban a készülék a szervezetben zajló folyamatok dinamikus, valós időben történő megjelenítésére is alkalmas. E vizsgálat fontos szerepet játszik olyan emésztőrendszeri megbetegedések kivizsgálásában, ahol a gyomor-bélrendszer kóros mozgása felelős a panaszokért. A készülékkel évente mintegy 15 000 beteget fognak vizsgálni a szakemberek.
A tájékoztatás kitér arra is, hogy az eszköz különlegessége, hogy a kifejezetten sűrű szerkezetű emlők megítélését, és az esetlegesen előforduló eltérések értékelését is lehetővé teszi. Ezzel csökkentheti a felesleges betegvisszahívások számát, és könnyítheti az esetleges rosszindulatú eltérések minél koraibb felfedezését.
A gép az emlőben sok esetben előforduló, ultrahang vizsgálattal nem látható mikromeszesedések felismerésében is kiemelten fontos szerepe van a most beszerzett modern berendezésnek. Az ilyen típusú meszesedések egy része daganatmegelőző állapotot jelezhet. A készülék az ilyen típusú eltérések esetében mintavételezésre is alkalmas.
Az új eszközpark lehetőséget biztosít arra, hogy az érintett hölgyek diagnosztikája és a terápiás terv felállítása a régióban még hatékonyabban és gördülékenyebb módon történhessen, írta a pecsaktual.hu.
Fotó:illusztráció

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Aktív iskola - Egészséges táplálkozás hete

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!