Műhús biznisz: kolbász helyett galbász

St. Louis és Boston után Somogy és Baranya határán is készül már műhús. Egy kaposvári család búzából és árpából az eredetire „megszólalásig” hasonlító kolbászt tölt Gödrén.

Mint azt már tudjuk, eddig kétféle műhús létezik: az egyiket laboratóriumban állítják elő, míg a másik csak növényi alapú és megtévesztésig hasonlít az „igazi” húsra. Ilyenek a Via-Vega termékek: a fasírt­alap és a galbász. Ez utóbbi beszédes nevét onnan kapta, hogy a külcsín – s persze az íze is – olyan, mint egy hagyományos paprikás kolbászé, de a beltartalma tisztán növényi. – Vegetáriánus vagyok és olyan ételt szerettünk volna előállítani, ami olyan, mint a kolbász, de én is jó szívvel megehetem – magyarázta a vegetáriánus húskészítményeket forgalmazó Dékmár Szilvia. – Búzából, hántolt árpából és zabpehelyből készült, ezeket megfőzik, ledarálják és fűszerezik saját őrlésű pirospaprikával, s ez kerül a műbélbe ízfokozók, tartósítószerek és állagjavító nélkül. A galbászt végül keményfával füstölik – írja a sonline.hu.

Fotó: illusztráció

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!