Mindent megtanítanak a vályogról a Balatonnál

Már-már egyfajta mozgalom kezd kialakulni a vályogházak iránt, egyre többen szeretnék újra felfedezni a szülők, nagyszülők elfeledett örökségét. A Balatonnál is jó iskola várj mindenkit. Külföldről is egyre többen érdeklődnek a népszerű táborok iránt.
 

Főleg a fiatalabb generáció érdeklődik az olcsó, környezettudatos, mégis tartós és egészséges otthonként ma is jól működő építési mód iránt.
Gáspár János, a Pándon élő vályogfal-építő mester, egyike a tudásőrzőknek és átadóknak, aki több mint 10 éve szervez vályogépítő táborokat, bemutatókat – miközben országszerte épít és felújít vályogházakat -, melyeken a résztvevőknek igyekszik átadni a több évtized alatt megszerzett tudását. A cél az, hogy élmény által kapjanak tudást a résztvevők. A munka közben beszélgetnek a hagyományos építészetről, a régi eszközökről és a vályog előnyeiről. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan lehet a helyben vagy a környéken található agyagból jó minőségű vályogvakolatot készíteni, amivel bárki elvégezheti saját háza javítását. Holládon és Balatonendréden is bemutatja a vakolat-, a kemence- és vályogtégla-készítés, valamint a rakott sárfal készítés fortélyait, és a résztvevők megismerkedhetnek a kenderköteles vakolatdísz és meszelés technikájával is, írta a sokszínuvidek.hu.
Fotó: facebook

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!