Mindennapossá váltak a szabadtéri tüzek

Február valamennyi napjára jutott szabadtéri tűz a somogyi tűzoltóknak. Néhány nap alatt több mint 30 hektáron vált a lángok martalékává a növényzet.

A gálosfai halastó mellett három hektáron égett le a nádas, Lábod és Somogyszentpál külterületén az avar gyulladt meg, Pusztakovácsiban és Siófokon pedig azért kérték a helyiek a tűzoltók segítségét, mert egy-egy ingatlantulajdonos nem volt tisztában azzal, hogy háztartási hulladékot tilos égetni.
Hétfő délután Enying külterületén kapott lángra egy legelő, este Kisbárapátinál egy bozóttal és náddal benőtt terület gyulladt meg, ugyanakkor Somogyvámoson összehordott vágástéri hulladék égett. Harminc méter hosszan, tíz méter szélességben és átlagosan két méter magasan lángolt a faágakból álló halom. Az erős szél vélhetően felélesztette a korábban gyújtott tüzet, amely tovább terjedt az összegyűjtött zöldhulladékra. A tűz oltását a marcali hivatásos tűzoltók kezdték meg, majd a munkájukat erőgépek és egy lajtos kocsi is segítette. Szétbontották és szétterítették az izzó zöldhulladék-halmokat a gyorsabb oltás érdekében. A kedd délutánig tartó munkálatokban a somogyvári önkéntes tűzoltók is közreműködtek. Kedden délután Ötvöskónyi külterületén csaptak fel a lángok. Egy szántó száraz növényzete gyulladt meg, két gazdánál pusztítottak a lángok, összesen huszonhárom hektáron. Ezzel egy időben Zamárdi külterületén égett a száraz fű három hektáron.

A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Belterületen csak ott és akkor szabad kerti növényi hulladékot égetni, ahol, és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi.

A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes vármegyei katasztrófavédelem igazgatóságnál írásban jelezni!

A szabadtéri tűzgyújtás legfontosabb szabálya, hogy csak akkora tüzet szabad rakni, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tud tartani.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!