Minden, amit a szakképzésről tudni kell

Karrierutak a szakképzésben címmel tartottak szakmai konferenciát december 12-én a Kaposvári és a Siófoki Szakképzési Centrum szervezésében. A Polgárok Házában tartott rendezvényre Somogy vármegye általános iskoláiból érkeztek pedagógusok. Számukra az előadók különböző szemszögekből világítottak rá a szakképzés jelenlegi helyzetére, a benne rejlő lehetőségekre.

A szakképzésben a változás, ami állandó – fogalmazott dr. Magyar Zita. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke szerint a pályaorientációban mindig az a legfontosabb mi jó a továbbtanuló fiatalnak. Fontosak a jó iskolák, amelynek három alappillére a vonzó környezet, a karrierlehetőség és a naprakész tudással rendelkező oktatók. Az utóbbi években a továbbtanulók prioritásában változás tapasztalható, egyre fontosabb számukra, hogy olyan irányba tanuljanak tovább, ami érdekli őket. Mind inkább mérlegelik, hogy a jövőben mennyit kereshetnek, milyenek a továbbtanulási lehetőségeik és hogy kapnak-e ösztöndíjat. Pozitív tendencia figyelhető meg a szülők és a foglalkoztatók részéről is, akik egyre nyitottabbak a szakképző intézmények irányába. Az érettségit érintő közismereti tárgyak anyaga a technikumokban megegyezik a gimnáziumokéval, így mind inkább megjelennek a kiváló képeségekkel rendelkező fiatalok is a szakképzésben. Ennek a folyamatnak egy újabb szintje az okleveles technikusképzés, amely jó képességű és céltudatos tizenéveseket készít elő az egyetemi évekre. De ugyanilyen fontosak azok a diákok is, akik meg akarnak tanulni egy-egy szakmát, esetleg a műhelyiskolákba vagy a dobbantó programba kerülnek az általános iskola elvégzése után.
A két szakképzési centrum főigazgatója már a megyére jellemző sajátosságokra is rávilágított, így a széttagolt településszerkezetre, a nagyvállalatok hiányára és arra a  hatalmas különbségre, amely a különböző háttérrel rendelkező gyermekek között tapasztalható. Így a minőségi szakemberképzés mellett az itt található szakképző iskolákban hangsúlyosan jelenik meg a rászorulók felzárkóztatása és a tehetségek kiemelése is.   
Pap András a Ziehl-Abegg Motor és Ventilátorgyártó Kft. tanműhelyvezetője a foglalkoztatók szemszögéből világította meg a szakképzést. Három fontos célt határozott meg: egyrészt bizonyos szakmákat meg kell menteni a kihalástól, hiszen az iparnak szakemberekre van szüksége. Másrészt minden cég elsősorban önmaga számára szeretne szakembereket képezni, amelyért neki is tenni kell. Harmadrészt a munkavállalóknak karrierlehetőséget kell biztosítani, ezért a legjobb szakembereiket igyekeznek a felsőoktatás felé orientálni, és saját szakembereik számára is biztosítanak belső képzéseket. Mindezek által magas fokú lojalitás alakulhat ki a munkavállalókban.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Ének, zene, tánc, grafika és kézművesség egy helyen

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!