Mézhamisítási botrány: kaptárégetéssel tiltakoznának a méhészek

Újabb mézhamisítási botrányra derült fény: a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete 19 különböző, hazai áruházakban vásárolt mézet vizsgáltatott meg a brémai laboratóriumban. 

A termékek EU és nem EU mézek keveréke megjelöléssel kerültek forgalomba. – A 19 mintából 15 ipari méz volt – mondta a sonline-nak Petrus Lajos, az egyesület elnöke. – Igazán a hamisítás nagyságrendje volt megdöbbentő. A kifogásolt termékek alig tíz százaléknyi mézet tartalmaztak, 90 százalékuk töltőanyag volt.
A mézkiszereléssel foglalkozó cégeket beazonosította a civil egyesület, mely az ügy részleteiről szerdán sajtótájékoztatót tart Budapesten. Petrus Lajos kiemelte: a magyar hatóságok feladata, hogy mielőbb kivonják a jogellenesen árult terméket, s egyúttal további szigorítást sürget a szakma. Becslések szerint évente több százmillió forint kárt okoznak a mézhamisítók, s a fogyasztókat is durván átverik: ők élelmiszer helyett ipari mézet vesznek. Ha záros határidőn belül nem lesz érzékelhető változás, akkor újabb vizsgálatokat rendelnek meg a brémai laboratóriumban a méhészek, s lehet, hogy tiltakozásul kaptárakat égetnek több nagyáruház előtt. 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!