Megújult kiállítással nyitott újra a Jakováli Hasszán pasa dzsámija

Április 4-én megnyitott a felújított pécsi Jakováli Hasszán pasa-dzsámi megújult kiállítása. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány által szervezett megnyitóeseményen Glázer Tamás, a NÖF ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Kórház téri dzsámi az elpusztult előcsarnoka ellenére is az egyetlen olyan oszmán hódoltságbeli magyarországi dzsámi, amely kupolás terével és minaretjével együtt teljes épségében fennmaradt. Mint mondta, az épület belső faldíszítése egyes felületeken annyira épen maradt, hogy azt a mai napig rendszeresen vizsgálják isztambuli kutatók is.

– Bízom benne, hogy a megnyitott csodálatos kiállítás hozzá fog járulni Pécs turisztikai láthatóságának és versenyképességének növeléséhez – mondta Glázer Tamás.
A dzsámi előterében az Evlia Cselebi török világutazó 1663 nyarán tett pécsi látogatását idéző muszlim kert és dioráma fogadja az érdeklődőket, ahol egy rövidfilm mutatja be a pécsi derviseket, a diorámában pedig a dervisek jellemző ruházatát és hangszereiket is megtekinthetik a látogatók – mondta. A tárlat felidézi továbbá „az egykori titokzatos kelet” hatását a mai iparművészetre, zenére és kultúrára.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!