Megkezdődik a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálata

2019 decemberében antropológusok és régészek közreműködésével megkezdődik a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálata.

A 2025-ig tartó munkálatokat az emlékhely fenntartója, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az Agrárminisztérium támogatásával kezdeményezte és finanszírozza. A feltárásokat a Janus Pannonius Múzeum régészei és a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusai végzik, olvasható az igazgatóság hozzánk eljuttatott tájékoztatójában.
Mint írták, a kutatási program és a feltárás minden egyes eseménye a Nemzeti Örökség Intézetével előzetesen egyeztetésre kerül, a feltárások és a kutatások ideje alatt a Nemzeti Emlékhely változatlan nyitvatartási idővel a szokott rendben működik tovább. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon kapják meg a végtisztességet, továbbá, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely méltó módon, a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelően egy teljesen új interaktív kiállítás keretében – a legújabb antropológiai, régészeti, történészi kutatások eredményeit felhasználva – mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb sorsfordító történelmi eseményét.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – Szúnyogok

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!