Mázsaszám terem a gomba a hazai erdőkben

Készítette:Laklia Gabriella

Szeptember első napjaitól új lendületet vett a gombaszezon. Az ország erdővel borított részein megjelentek a gombák, a csapadék utáni fülledt időben ontják magukból a termést az erdők.

A sokszinuvidék.hu írja, hogy mázsaszám szedik országos viszonylatban a természet ajándékát, elsősorban Veszprém, Somogy, Zala, Nógrád és Vas megyében. A nagy szedett mennyiségről közzétett bejegyzéseket számos esetben “figyelmeztető” hozzászólások követik, miszerint a magán- és állami tulajdonban lévő erdőterületeken naponta maximálisan 2 kilogramm szedhető személyenként. Büntetésekről, ellenőrzésekről nem szólnak információk, viszont a fotók azt mutatják, sokan bizony jóval többet gyűjtöttek a hivatalosan szedhetőnél.

Az őszi gombák növekedése a következő napokban is várható. Amennyiben az időjárás kedvezően alakul, a vargánya mellett őzlábat, pereszkeféléket, tinórukat, csoportos és gyűrűs tuskógombát, valamint rizikét is gyűjthetnek az erdőjárók – a gombaszakértők szerint egészen a talajmenti fagyok beköszöntéig.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!