Március a barlangok hónapja

A Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatóság februári hírlevele is tájékoztat a tavaszi barlanglátogatásokról, majd a denevérszámolásról is.
 

A 2024 márciusi Barlangok Hónapja kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap folyamán a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Janus Pannonius Múzeum rendhagyó programokkal várja a látogatókat Abaligeten és Pécsen egyaránt. A kampány részeként március 1-10. között az Abaligeti-barlang és a Denevérmúzeum 20% kedvezménnyel látogatható.
Nem véletlen a márciusi barlanglátogatás, ugyanis ekkor már véget ér a denevérek téli álma, és nem zavarják őket az emberek. A hibernáció állapotában az állatok nagyon sérülékenyek. Ha zavarás hatására többször aktivizálódnak, akkor ehhez annyi energiát is felemészthetnek, hogy tavasszal már nem lesz erejük ismét szárnyra kelni és elpusztulnak. Ezért a téli időszakban a denevér-telelőhelyként is ismert barlangok látogatása korlátozott, ilyenkor a barlangkutatás is szünetel ezekben a barlangokban.
A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet kiemelkedő jelentőségű bemutatóhelye az Abaligeti-barlang. 466 méter hosszú, kiépített főága gyalogosan, utcai ruhában kényelmesen végig járható. Fő látványosságait a cseppkőképződmények, valamint a barlangi patak jelentik. A barlang közelében helyezkedik el az országosan is egyedülálló Denevérmúzeum. Modern, informatikai eszközöket is bőségesen alkalmazó kiállítása a denevérek titokzatos világának megismerését segítik, valamint rávilágítanak arra, hogy a denevérek hasznosak, és az irodalmi, filmes alkotásokkal ellentétben az emberre teljesen veszélytelenek. Nyitva tartás március 15-től naponta 9.00-18.00 között, a barlangban az utolsó vezetés 17.00-kor indul.
Egy kis ízelítő a szervezett programokból:
Március 8., péntek, 14.00: Tematikus barlangtúra az Abaligeti-barlangban - Az izgalmas program résztvevői megismerkedhetnek a barlang különleges természeti képződményeivel és a cseppkövek növekedésének folyamatával.
Március 9., szombat, 14.00: Barlangi biológiaóra az Abaligeti-barlangban Az izgalmas program résztvevői megismerkedhetnek a barlang különleges élővilágával.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!