Magyarországon az ereklye, a szigetvári várvédő hős szablyája

Zrínyi szablyája, sisakja és mentéje a Bécsi Szépművészeti Múzeum tulajdona, ebből a sisak és a szablya kiállítható állapotú, s jelenleg a fővárosi Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthetők meg. Az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása óta Magyarország több ízben is tett erőfeszítéseket a nemzeti ereklyék visszaszerzésére, sajnos azonban erre csak most nyílt lehetőség. Ez alkalomból tettek látogatást korhű viseletben a szigetvári hagyományőrzők. 
 

 – Zrínyi aranyozott díszszablyája a 16. század első felében készült. A rendkívül értékes fegyvert prof. dr. Padányi József dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai és intézményfejlesztési rektor helyettese, megbízott tudományos rektor helyettese vizsgálta kutatócsoportjával, egy hiteles másolatot is készítettek – mondta Salamon Ferenc, a Zrínyi Vár kapitánya, aki a hagyományőrzők élén vett részt a kiállításon. 
 A szablya markolatában lévő gomb vésetében olvasható írás arra utal, hogy a fegyver 1563-ban készülhetett, s a felirat szerint „Miklós, Zerin vár örökös kapitánya” tulajdonát képezte.  A szablyát, illetve a hozzá tartozó sisakot és mentét Zrínyi I. Habsburg Ferdinánd 1564-es temetésén viselhette. Ez Európában annak idején a kor nagy presztízsű reprezentatív eseményének számított, s igen nagy megtisztelést jelentett, hogy az ünnepélyes temetési szertartáson Zrínyi vihette a Szent Korona másolatát. 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcs Város Önkormányzata Képviselő Testületének 2022. április 21-i ülése

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!