On-line tanácsok on-line veszélyek ellen

Hatrészes sorozatot indított áprilisban a rendőrség az on-line térben, ahol az internetes veszélyekre hívják fel a figyelmet, és tanácsokat adnak a biztonságos online jelenlétre.

Napjaink egyik legfontosabb értéke az adat. Személyes adataink védelme pedig biztonságunk kiemelt szegmensét jelenti. Ha ez ilyen érték, akkor azt mások, illetéktelenek, adathalászok elől védeni kell, hisz idegen kezekbe kerülése súlyos jogsértéseket, adott esetben visszafordíthatatlan károkat okozhat, írta a police.hu. A csalók célja mindig az, hogy bizalmat építve, különféle manipulációs eszközöket bevetve (sürgetés, félelemkeltés, kíváncsiság felkeltése, empátia vagy éppen harag, düh kiváltása) érzékeny személyes adatokhoz jussanak, és megkárosítsanak bennünket.

Gyakoriak például a hamis banki hívások, amit vishingnek nevezünk (voice/hang és phishing/halászat szavakból tevődik össze a kifejezés). Olyan telefonos csalásról van szó, amikor a csaló megpróbálja a személyes, pénzügyi, biztonsági információk, kódok önkéntes megosztására, pénz utalására rávenni a kiszemelt vagy véletlenszerűen kiválasztott áldozatot. A hívás profi módon kivitelezett forgatókönyv alapján történik. Hitelesnek tűnő, magát banki alkalmazottnak kiadó személy például egy gyanús pénzügyi tranzakció észlelését közli, amelynek azonnali megakadályozásához halaszthatatlan adategyeztetés, azonosítás szükséges. Ahhoz, hogy hiteles legyen a történet, ide- és odakapcsolnak, ha kell, hosszan győzködnek bennünket. A lap arra is választ ad, hogyan lehetünk „védettek” ezekkel szemben.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Ének, zene, tánc, grafika és kézművesség egy helyen

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!