Leendő tanítók védelmében, Kaposváron is

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik az ellen, hogy a tanító- és óvodapedagógus-képzés túlnyomó többsége egyházi kézbe kerüljön, és annak fenntartóváltásait „kizárólag politikai, hatalmi szempontok vezéreljék” -írják a MÉRCE szerkesztőségéhez kedden délelőtt eljuttatott közleményükben.
Az apropót az adja, hogy a kormány kezdeményezte Ternyák Csaba egri érseknél az egri Eszterházy Károly Egyetem fenntartásának átvételét, és szóba került például a Nyíregyházi Egyetem evangélikus, és a kaposvári tanítóképzés református egyházhoz kerülése is.

A PSZ és az FDSZ keddi közös közleményében kijelenti, hogy visszautasítják a vidéki egyetemek stabilitásának, működőképességének veszélyeztetését a karok, intézetek kiszervezését.

Szerintük e helyett a magyar pedagógusképzés egységes rendszerének további megőrzésére kellene törekedni, és biztosítani kellene a választás lehetőségét az egyházi és az állami felsőoktatás között, a hozzáférés érdekében arányos földrajzi lefedettség megtartásával, és szektorsemleges, egyenlő esélyeket biztosító finanszírozással.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!