Korai szüretet várnak a borászok

2-3 héttel korábban történik minden a természetben, mint eddig. Ez a szőlőtermesztés esetében is nyomon követhető, így a szüret is korábbra tervezhető.
 

– Elindult az intenzív hajtás a múlt hét vége felé, berobbant a szőlő. Már márciusban nagyon jó volt az idő, ebből tudhattuk, hogy előbb meg kell kezdeni a munkákat az ültetvényen. A törzstisztítás már a fiatalabb szőlőknél megtörtént, az idősebbek is sorra kerülnek, erre mi készültünk gépesítéssel és a mai nap elindult a gépi törzstisztítás – idézi Bujdosó Ferenc borászt a likebalaton.hu.
 A lapnak nyilatkozó Trunkó Ferenc úgy fogalmazott, hogy most ott tart a szőlő április végén, ahol május közepén kellene. Emiatt a növényvédelmet is előbb kezdtük meg a szőlőkben, hiszen a szokatlan meleg miatt a kártevők is aktívabbak. A borvidéken már találkoztak lisztharmattal, de a kedden érkezett lehűlésben bíznak, hiszen az lassíthat rajta. Előbb el kellett kezdeni a növényvédelmet, két permetezéssel előrébb vagyunk már. Öröm az ürömben, hogy a rettentő nagy melegben annyira nőtt a szőlő, hogy az atka szája alól kinőtt a növény, úgyhogy attól legalább nem kell tartani.
Teljes az egyetértés a borászok között a szüret időpontját tekintve. Előbb lesz szüret a megszokottnál. Igaz a megelőző években is augusztusban szedték a csabagyöngyét és az irsait, de most úgy tűnik, már július végén szedhetők lesznek a korai fajták, akár csak 2018-ban.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!