Komlóverzum néven nyílt meg Komlón a dinók otthona

Komlón, a városi könyvtárnak és múzeumnak is otthont adó épületben, olyan dinoszaurusz-kiállítás nyílt szerdán, ahol a 200 millió évvel ezelőtt Mecsekben élt állatokat is bemutatják.
 

– Komlónak kellett egy új imázs, kellett valami, ami nem felejti el a múltat, de a jövőbe mutat. A Pécsi Tudományegyetem segítségét is kértem ennek az új iránynak a felépítésében – hangsúlyozta megnyitó beszédében Polics József. Komló polgármestere elmondta: ha valaki ide belép, nemcsak egy gyönyörű épületet lát majd, hanem a tartalom, ami itt található Komló új imázsa. Ilyen lábnyomsorozatot ebből a korból nem nagyon ismerünk. A bányászok találtak rájuk, majd 1983-ban a Földtani Intézet egy professzora írta le és adta nevet a komlói dinó lábnyomának. A Komlosaurus carbonis tehát egy lábnyom, ami alapján 2016 után tudtuk az állatot rekonstruálni – avat be a részletekbe Bujtor László. A paleontológus szerint ezek az állatok csordában éltek, húst ettek és bizony nem kis hasonlóságot mutatnak a pulykákkal. – Ebből az időszakból a mai madarak legközelebbi rokonai ezek az állatok, ezért például a nyakán lévő rózsaszín lebernyeg rendkívül hasonlít a pulykáéra.
Európában egyedülálló, amit a Mecsek ránk hagyott, fogalmazott a polgármester és hozzá tette, hogy erre építkezve Komlón is egyedülálló dolgot hoznak létre.
Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem geográfus-történésze, a tárlat szakmai vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: nemcsak Komló közvetlen környéke, de az egész vármegye különleges földtani, paleontológiai értékei is megismerhetők a látogatóközpontban. Villányból, a triász időszakból őshüllők, a jura korból Komlosaurus, a kréta korból Zengővárkony-környéki ősmaradványok, Orfű-Tekeresből pedig ősdelfin és fóka, míg a Mecsek térség jégkorszakából mamut és hiéna is megjelenik a kiállítótérben. Mellette a bányászat és a Mecsek hegység geológiájának számos sajátossága is látható, ahogy más kiállítási egységekben a bányászati munkát és a hétköznapokat, a város fejlődését is bemutatják.

A gyűjtő, reprodukáló és bemutató munka nyomán egy, az eredeti terveket messze túlszárnyaló vízió szerint „baranyai geopark” létesítése lehetne a középtávú cél, amely akár a világörökségi címre is méltó lenne – tért rá ki a szakember.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!