Két invazív kagylófaj versenyét dönthetik el a balatoni pontyok

Összefüggést fedeztek fel az invazív kagylók és a balatoni pontyok táplálékválasztási preferenciái között az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kollégái. Balogh Csilla és Serfőző Zoltán tanulmányát a rangos Freshwater Biology folyóirat közölte, melyet a lengyel Nicolaus Copernicus Egyetem kutatójával, Jaroslaw Kobakkal közösen szereztek.

Jelenleg két invazív kagylófaj verseng a Balaton elfoglalásáért: a vándorkagyló és a kvagga kagyló. A két hasonló faj különböző túlélési stratégiát folytat, melyek közül a kvagga kagylóé bizonyul hatékonyabbnak.

A vándorkagyló a Fekete-tengerbe torkolló folyókban élt, az elmúlt 150 évben terjedt el Közép-Európa édesvizeiben, a kvagga kagyló Amerika felől indult és csak az utóbbi évtizedben jelent meg a Balatonban.

Megvizsgálták a két kagylófaj haltáplálék szempontjából fontos tulajdonságait, mint a héj és a kötődés erőssége, vagy a beltartalmi érték. Viselkedésökológiai kísérletben nyomon követték, hogy a ponty válogat-e a két faj között, és ha igen, milyen kagylótulajdonságok felelősek a megkülönböztetésért.

Forrás: balaton.hu 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!