A KÁN-on tartották meg a vármegyei vadásznapot

A Kaposvári Állattenyésztési Napokon a tudás és a szenvedéllyel karöltve jár, csakúgy, mint a vadászatban, ahol szenvedély nélkül a tudás csak rutin lesz, míg tudás nélkül a vad elejtése puszta lövöldözés – ezekkel a szavakkal köszöntötte a Somogyi Vadásznap résztvevőit szombaton dr. Neszményi Zsolt főispán, a rendezvény fővédnöke.

- Szerencsés találkozása a mai esemény a vadászatnak és az egyetemnek, hiszen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a vadgazdálkodási képzéseivel a vadászkamara a tudásával, tevékenységével jó párost alkot, ezért reméljük, hagyománnyá válik, hogy a somogyi vadásznapnak az állattenyésztési napok adhat otthont – mondta prof. dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora köszöntőjében.

Dr. Neszményi Zsolt, mint a rendezvény fővédnöke hangsúlyozta, hogy a vadászattal és vadgazdálkodással foglalkozók a tudásuk legjavát adva, szakszerűen és felelősséggel végezzék a munkájukat. Elmondta, hogy ehhez ad stabil, átlátható és korszerű jogszabályi hátteret a Vadgazdálkodási törvény, aminek a júniusi módosítása fontos és pozitív változásokat eredményezett. Ilyen változás, hogy az állami vadászvizsga sikeres letétele után, felnőtt felügyelete mellett már a nagykorúság elérése előtt lehetőség van a vadászat gyakorlására. Az elöregedő és utánpótlás tekintetében problémákkal küzdő vadásztársadalomnak ez nagy segítség.

A főispán fővédnöki beszédében kitért azokra a területekre, melyeket a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya vadászati hatóságként ellát.

- Somogy az ország egyik legnagyobb nagyvadállománnyal rendelkező vármegyéje, ahol a 2022/2023-as vadgazdálkodási évben 28.540 db nagyvadterítékről számolhatok be. Gímszarvasból 9640 db, dámból 1247 db, őzből3041 db, muflonból 39 db, vaddisznóból pedig 14573 db került terítékre – ismertette a kormányhivatal vezetője.

Hozzátette, hogy a vadászati hatóságnál a gímszarvas trófeák bírálata során kiderült, hogy a terítékre került bikák száma folyamatosan emelkedik vármegyénkben, az állomány minősége évről évre javul. A tavalyi évben a csurgói Zöld Természet Vadásztársaság területén elejtett 16,21 kg-os 250,76 pontos bika lett a legkiemelkedőbb trófea Somogyban.

Dr. Neszményi Zsolt kitért az afrikai sertéspestisre is, aminek a terjedése hazánkban ugyan lelassult – köszönhetően a vadászok által elvégzett vaddisznóállomány intenzív csökkentésének –, ám déli szomszédainknál már a házisertésekben is jelentős mértékben terjed, ami komoly járványügyi fenyegetettséget okoz Somogy vármegyében is.

- Kiemelten fontos az ASP Mentesítési Tervben előírt feladatok szigorú és következetes végrehajtása, illetve a járványvédelmi szabályok fokozott betartása. Vármegyénkben a közvetlenül a határ mentén gazdálkodó11 vadászatra jogosult esetében előírás, hogy valamennyi kilőtt vaddisznót mintázni kell. Ebben a védekező munkában továbbra is számítunk a vadászokra, hiszen a betegség nem csak a vadászoknak, vadásztársaságoknak okoz kárt, hanem a házisertés állományokra történő átterjedése komoly nemzetgazdasági kockázatot jelent – zárta gondolatait Somogy főispánja.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!