Iharosberényben van az ország legmagasabb fája

A Somogy megyei Iharosberényi Erdészet területén hivatalosan is lemérték az eddig legmagasabbnak tartott fa magasságát, és felmérték állapotát. Valóban ez hazánk legmagasabb fája.
 

A mérést Lajkó Bendegúz végezte, elhivatott faápoló és famászó oktató írja a piacesprofit.hu. Az állapotfelmérést Horváth Tibor faápoló és favizsgáló szakmérnök folytatta, a kiegészítő munkálatokban Hunyadi Péter segédkezett. Az 51 méter 65 centiméteres fa fajtája duglászfenyő, amelynek érdekessége, hogy egy levelének az élettartama akár 8 év is lehet. Egy fa korát kivágás nélkül nagyon nehéz meghatározni, de irodalmi és erdészeti adatokra támaszkodva annyit sikerült kideríteni, hogy az 1870–80-as években ültették, amikor a területen először honosították meg az egyébként amerikai származású fajt. A felfedezője dr. Pósfai György természettudós a fák elkötelezett rajongója. A megtaláló lézeres mérései arra engedtek következtetni, hogy a fa magassága 51 és 52 méter között van, de ahhoz, hogy hivatalos adat születhessen, a lehető legpontosabb és legkisebb hibalehetőséggel bíró mérőszalagos mérést kellett alkalmazni, ehhez viszont fel kellett mászni a fára, ami egy ekkora példány esetén egyáltalán nem egyszerű feladat.
A legnagyobb kihívás a fa magasságából adódott, és abból, hogy a legalsó ágai is magasan, 30 méter felett helyezkednek el.
Szintén itt Iharosberényben található a legmagasabbtól 20 cm-el alacsonyabb duglászfenyő, ráadásul a két fa, pár méterre áll egymástól.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcsi Krónika 2021. január 18.

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!