A holokauszt somogyi áldozataira emlékeztek Kaposváron

A holokauszt Somogy megyei áldozataira emlékeztek elhurcolásuk 77. évfordulója alkalmából Kaposváron vasárnap. Szita Károly, Kaposvár polgármestere az eseményen hangsúlyozta: semmilyen ideológiai, származási vagy vallási ok nem indokolhatja, hogy bárki más életére törjön.
 

   Újra és újra hitet kell tenni egy tagjait megóvó közösség mellett, és elmondani a felnövő generációknak, "milyen csapás ért bennünket zsidó honfitársaink meggyilkolásával" - mondta a polgármester a hagyományosan június végén tartott megemlékezésen. 
    A politikus emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban egy világjárványt okozó veszélyes vírussal kellett élet-halál harcot vívni, de az emberiség összefogott, a megoldást kereste. Ennek az eredménye a védőoltás lett, amelynek következtében biztonságban tudhatjuk magunkat, hozzátartozóinkat, barátainkat.
    A történelemben azonban sok példa adódott arra is, amikor az egyik ember vagy nép a másikban látta meg ellenségét, holott a háborúnak soha nincs nyertese, csak vesztese. "Ezt megtapasztalta közösségünk, egy szerves, integratív részét szakították ki, semmisítették meg néhány hét alatt" - közölte Szita Károly.
    Véleménye szerint az egyéni veszteségekből közös veszteségek lesznek, a magánügy közösségi üggyé lesz, a feldolgozás feladata mindannyiunk felelősségévé válik.
    Úgy fogalmazott: "77 évvel a soá után az idősebbek pontosan érzik egy rossz szó vagy kifejezés súlyát, tudjuk, a legszörnyűbb, legbestiálisabb tettekhez vezető út is így kezdődik és így kezdődött", ezért kell ébren tartani az emlékezetet.

Fotó: Facebook/ Szita Káráoly 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!