Házhoz mennek Kaposváron a használt étolajért

Folyamatosan bővülnek Kaposvár környezetvédelmi törekvései, ennek keretén belül most az étolaj-problémára találtak megoldást. A kaposváriak hamarosan olajgyűjtő edényeket kapnak, amiben környezetkímélő módon tudják gyűjteni a használt étolajat, amit a város majd elszállít és bioüzemanyag készül belőle, írta a KaposvárMost.
 

Minden kaposvári háztartás chippel ellátott háromliteres edényt kap, ez a statisztikák szerint körülbelül két havi használt étolaj tárolására alkalmas. A társasházak lépcsőházában egy 60 literes gyűjtőkonténert helyeznek el, amelybe a lakók üríthetik a saját edényüket. Két gyűjtőgépjármű végzi majd az edények cseréjét, a begyűjtött használt olajból pedig bioüzemanyag készül majd. A városlakókat levélben is tájékoztatni fogják a program indulásáról és annak részleteiről.
Egy évben 50 ezer tonna használt sütőolaj keletkezik az országban, és ennek még a fél százalékát sem gyűjtik össze. A lefolyókba öntve dugulást okoz, belekerül a vízbe, ezzel károsítva a környezetünket – mondta Szita Károly polgármester szerda délelőtti sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a kaposvári kezdeményezés célja, hogy a káros olaj legalább 30%-át összegyűjtsék, majd a kaposvári példát országossá tegyék, s ezzel egy újabb lépést tesz a város a tiszta és élhető környezet megteremtésének irányába.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!