Hatalmas siker a Településfásítási Program második üteme

Hatalmas érdeklődéssel zárult a Településfásítási Program második ütemének igénylési szakasza, a 24 ezer sorfa egy hét alatt gazdára talált. Somogyban is 64 település pályázott sikerrel.

Csaknem 900 település vett részt a Településfásítási Program második ütemének most zárult igénylési szakaszában. A legkisebb település a 19 fős Veszprém megyei Megyer, míg a legnagyobb a 9900 lakost számláló Pest megyei Tárnok. Somogy megyében 64 település pályázott sikerrel a programra. 

A helyhatóságok, önkormányzati, illetve állami fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek és egyesületek összesen 24 ezer sorfára pályázhattak. A legtöbb igénylés, összesen 83 Borsod-Abaúj Zemplén megyéből érkezett, ezt követi Vas, majd harmadikként Győr-Moson-Sopron megye. Az érdeklődök 19 olyan fafajból választhattak, amelyek jól tűrik a városi viszonyokat. Elsősorban őshonos fákat igényelhettek: keskenylevelű és magas kőrist, kislevelű hársat, nagylevelű hársat, kocsányos- és cser tölgyet, ugyanakkor a programban nem őshonos fafajok is szerepeltek, mint például a gömb koronájú szivarfa. A program településenként 10-30 nagyméretű, földlabdás vagy konténeres előnevelt sorfát kínál az igénylőknek, hanem eszközöket, kiszállítást az ország teljes területén. Az ültetések 2021 őszén és 2022 tavaszán valósulnak meg. A minisztérium most is teljes ültetési csomagot biztosít, amely tartalmazza a nagyméretű földlabdás sorfa mellett annak tárolását, nevelését, szállítását, és az ültetéshez szükséges eszközöket (mint támasztó karó, mulcs és favédő rács), valamint erdész vagy kertész szakember jelenlétét az ültetésen.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!