A furfangos futamidő

Az ember újdonság iránti igénye általában pénzkiadással jár. Hiszen bármi újat szeretnénk, nagy valószínűséggel a zsebünkbe kell nyúlnunk. Legyen szó egy új elektronikai eszközről, utazásról, tanfolyamról, képzésről, mindegy, mit szeretnénk. Minden esetben pénzt kell érte fizetnünk. Az új telefon esetében ki kell fizetni a vételárat. Egy úticél meglátogatásához meg kell venni a repülő- vagy vonatjegyet, szállást kell foglalnunk. Amennyiben meg szeretnénk tanulni egy új nyelvet, ki kell fizetni a nyelvtanfolyam árát.

Az ilyen típusú újdonságok általában nagyobb összegbe kerülnek, mint amennyi szabad pénzösszeggel az emberek rendelkeznek. Sokan gondolják úgy, hogy inkább kölcsönt vesznek fel, de nem szeretnének évekig várni arra, hogy az új eszköz a kezükbe kerüljön, vagy megismerjék Görögország szépségeit. Ezért hajlandók kölcsönt is felvenni.

A futamidő csapdája

A személyi kölcsönhöz jutás ma már mondhatni gyerekjáték. Ha egy pénzügyi összehasonlító oldalon, mint például az instacash.hu, megadjuk a szükséges paramétereket, a kedvező online kölcsönt nyújtó banki ajánlat azonnal megjelenik a képernyőn és nincs más teendő, mint az adot bank oldalán akár online megigényelni a kölcsönt. Sok esetben az igényelt összeg rövid határidővel a számlánkra kerül.

Mégis hol van a csapda?

A banki termékek úgy kerülnek kialakításra, hogy széles réteg vehesse igénybe. Ezért egy széles sávon belül választhatunk kölcsönösszeget és a futamidő is akár 10 év is lehet. És itt jön a címben jelzett futamidő csapdája. Az emberek ugyanis hajlamosak csak arra koncentrálni, hogy havi szinten megerőltető lenne-e az adott összeget kifizetni. Megálmodnak egy kölcsönösszeget és úgy alakítják a futamidőt, hogy havi szinten a fizetendő törlesztőrészlet ne terhelje meg a családi kasszát. Igen ám, de sokan figyelmen kívül hagyják azt a nem elhanyagolható tényt, hogy minél hosszabb a futamidő, annál többet fizetünk vissza a kölcsönért. Ezt pedig egy egyszerű példával nagyon egyszerűen szemléltethetjük.

Tegyük fel, a család elhatározza, hogy ideje annak, hogy ők is elutazzanak Balira egy téli vakációra. Hiszen a család ismerősei közül már annyian voltak, a gyerekek is folyton emlegetik, hogy Zsófiék és Bendegúzék is Balin voltak. Eldöntik, hogy személyi kölcsönből elutaznak két hétre Balira. A négytagú család kirándulása 2,2 millió forintba fog kerülni. Meg is találják azt az ajánlatot, amit a havi törlesztőrészlet alapján be tudnak vállalni: havi 34547 Ft 96 hónapon keresztül. Ebben az esetben a személyi kölcsönre kifizetett összeg 3,38 millió forint lesz. Mivel a 60 hónapos futamidőhöz tartozó havi 43611 forintos havi törlesztőrészlet már sok, maradnak a hosszabb futamidőnél. Csak éppen azt nem vesszük figyelembe, hogy a rövidebb futamidő alatt ugyanaz a kölcsön 2,6 millióba kerülne.

Tehát a furfangos futamidő megmutatja valódi arcát: a havi nagyjából 9000 forinttal kedvezőbb havi törlesztőrészlet ára kb. 780 ezer forint. Ha így nézzük, nem valószínű, hogy bárki azt mondaná, megéri. Már az is kérdéses, hogy érdemes-e 5 éven keresztül törleszteni egy 15 napos kirándulás árát és ráfizetni 400 ezer forintot. De hogy 1 millió 180 ezerrel (plusz 53%) többet fizessünk egy élményért, mint az ára? Biztosan nem éri meg. Ez tehát a futamidő csapdája és arra tanít bennünket, hogy csak akkor vegyünk fel kölcsönt, ha a célnak valódi értelme van és csak annyit, amennyire nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy megérte.

Promóció

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!