Folyamatos a játszótéri eszközök fogyasztóvédelmi ellenőrzése

A Somogy Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya 2020-ban is a megye teljes területén ellenőrzi a játszótereket a gyermekek biztonsága érdekében.

A vizsgálatok a bölcsődei, óvodai, iskolai, a közterületi, valamint a szállodákban és éttermekben található játszóterekre és játszóházakra egyaránt irányulnak. 

A játszóterek biztonságos üzemeltetési feltételeit az üzemeltetőknek kell folyamatosan biztosítani. Ennek során, ha a játszótéri eszköz balesetveszélyessé válik, akkor az üzemeltetőnek haladéktalanul kell intézkednie az eszköz használatának megakadályozása és annak egyidejű kijavítása vagy lebontása érdekében.

Az eszközök állapotát a kijelölt szervezetek szakértői ellenőrzik, megvizsgálják a játszótéri eszközök biztonsági előírásoknak való megfelelőségét. Pozitív elbírálás esetén tanúsítványt állítanak ki róla. A játszótéren található eszközök első használatba vétele előtt az üzemeltetőnek kötelessége kijelölt szervezettel tanúsíttatni az eszközöket, amelyről az üzemeltető mellett a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzési jegyzőkönyvet kap. Ezt követően legalább négyévente kötelező a kijelölt szervezetekkel a létesítmények vizsgálatát elvégeztetni. A biztonság érdekében az üzemeltetők felelőssége az előírások betartása, a rendszeres felülvizsgáltatás, és a játszóterek biztonságos üzemeltetése.

A játszótéri eszközökről, azok állapotáról, valamint az időszakos ellenőrzésekről az üzemeltetőnek nyilvántartást kell vezetni, amelyet legalább 10 éven keresztül meg kell őrizni.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!