Felnőttképzésben gyümölcsfaoltás oktatás Keszthelyen

A MATE Kertészettudományi Intézete felnőttképzési program keretében idén is meghirdeti országos tavaszi gyümölcsmetszési tanfolyamát. Emellett 2024 áprilisában új képzést is indít, ahol a gyümölcsfák oltásának és átoltásának technikáját lehet elsajátítani Budapesten, Cegléden, Érden, Fertődön és Keszthelyen.

A tavaszi metszés a gyümölcsöskertekben nagyon fontos munka, amely a következő évi terméshozás megalapozása, valamint növényeink hosszú távú termőegyensúlya, kondíciója és egészsége szempontjából is kiemelt jelentőségű.

A gyümölcsfákat és bokrokat nemcsak tavasszal metszhetjük, de az időjárás erre ilyenkor ideális. A különböző gyümölcsfajok metszési időpontjának megválasztásánál ugyanakkor növényvédelmi és egyéb szempontokat is figyelembe kell vennünk. A 2024. évi metszési tanfolyamok ezért Keszthelyen március elején kezdődnek, majd további két márciusi hétvégén országosan négy helyszínen, Budapesten, Cegléden, Érden és Fertődön lesznek. Bárki jelentkezhet, a részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget.

A kétnapos gyakorlati képzés során a hazánkban termesztett legfontosabb gyümölcsfajok alakító- és fenntartó metszésének módszereit mutatják be, intenzív és extenzív ültetvényekben. A metszési tanfolyam célja, hogy minél többféle gyümölcsfaj, koronaforma és művelési rendszer szakszerű metszésének szakmai fogásaival ismerkedjenek meg a résztvevők. Ahhoz, hogy úgy tudjuk alakítani, metszeni gyümölcstermő növényeinket, hogy ne csak jól teremjenek, hanem esztétikai élményt is nyújtsanak, alapvető szakmai ismeretek elsajátítása szükséges.

A MATE Kertészettudományi Intézetének tanszékei, kutatóállomásai régóta foglalkoznak a különböző gyümölcsfajok kutatásával, a termesztéstechnológiai elemek fejlesztésével, valamint új fajták nemesítésével. A munkatársak szakértelme garancia arra, hogy a metszési tanfolyam résztvevői a legkorszerűbb ismereteket kapják, a kísérleti ültetvények hálózatának bőséges növényanyaga pedig a metszés gyakorlati ismereteinek elsajátításához nyújt kiváló lehetőséget.

A különböző helyszínek egyéni gyakorlati programot kínálnak a kutatási profil és az adottságok szerint. Keszthelyen elsősorban körte- és almafák állnak rendelkezésre a metszésmódok gyakorlására. Fertődön a bogyósgyümölcsűek nemesítésének van jelentős hagyománya, így itt elsősorban ezek ápolására vonatkozó ismereteket lehet szerezni. A génbanki gyűjteményként működő kísérleti ültetvényekben sokrétű kutató-fejlesztő munka folyik, így a fajták nagy változatossága, valamint sokféle korú és művelési rendszerű ültetvényrész áll rendelkezésre a gyakorlati oktatás számára.

Metszési tanfolyamok helyszíne és időpontjai:

Budapest – Soroksár: 2024. március 8-9. és március 22-23. (péntek-szombat, 8:30-16:30)

Cegléd: 2024. március 8-9. és március 22-23. (péntek-szombat, 8:30-16:30)

Érd-Elvira: 2024. március 8-9. és március 22-23. (péntek-szombat, 8:30-16:30)

Fertőd: 2024. március 8-9. (péntek-szombat, 8:30-16:30)

Keszthely: 2024. március 1-2. és március 8-9. (péntek-szombat, 8:30-16:30)

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!