Felbőgtek az agancsvadászok

Négykerekű motorokon járják a bőszénfai szarvasfarm kertjeit. Az agancsokat keresik, pár napja ugyanis már hullatják fejkoronájukat a gímbikák. A jó kondícióban lévő középkorú bikák kezdik meg az agancshullatást, utána következnek az idősebbek, majd a fiatal bikák – mondta Szabó József, a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Központjának ágazatvezetője az M1 aktuális csatornán. 

Van olyan bika, amelyiknek már nincs agancsa, vagy csak az egyik szára maradt meg. A fejkoronákat a begyűjtés után lemérik, és zárható helyen tárolják. Jelenleg kilójáért 7-8 ezer forintot is fizetnek. A jogszabályok szerint csak a vadászatra jogosultak, vagy az általuk megbízottak gyűjthetik össze az agancsokat, de ez nem riasztja vissza az illegális gyűjtőket.

A tiltott agancsgyűjtés bűncselekménynek számít, lopás. Vadgazdálkodási bírság is kiszabható a vadállomány zavarása miatt, ami 200 ezer forintig terjedhet. Sajnos találkozni olyan esettel is, amikor drótot feszítenek ki az erdőben – magyarázta Nagy János, a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Központjának igazgatója. Akire ezt rá tudják bizonyítani, az állatkínzásért börtönbüntetést is kaphat. Az illegális agancsgyűjtők minden évben milliós károkat okoznak országszerte. Az agancshullatás a gímszarvas után a dámokkal folytatódik, és március elején ér véget.

fotó: mno.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!