Fecskebölcsőket telepítenek az állomásokra

A tavasszal együtt a fecskék is visszatérnek. Az utóbbi két évtizedben jelentősen csökkent számuk, ezen szeretne változtatni a vasút is, több állomáson műfészkeket helyeznek ki – adta hírül a pecsktual.hu.

A Magyar Madártani Egyesület Baranyai Csoportja számolt be róla, hogy korábban a vasútállomásokon, különösen a nagy pályaudvarok fogadóépületein jelentősen számban költöttek a molnárfecskék. Egy-egy helyen 100-200 pár is megtelepedett. A sárgolyókból épített fészkeik gyakran egymásra épülve sorakoztak a peronok falazatain.

A modernizálás, az állomások felújítása, átépítése oda vezetett, hogy számos helyről teljesen eltűntek a fecskék, és ahol még maradtak fészeképítésre alkalmas részek, ott is kevesebb pár talált magának költőhelyet. A problémát szeretnék orvosolni, ezért a szakmai egyeztetéseket követően már megkezdték a pécsi területi igazgatósághoz tartozó állomásokon a műfészkek kihelyezését. Ez Baranyában négy, Somogyban és Tolnában további öt állomást érint, ahol

első lépcsőben 180 műfészket telepítenek. Februárban az érintett baranyai helyszíneken a társaság dolgozói már kirakták a kerámiából készített „fecskebölcsőket”, és márciusban a többi állomás is sorra kerül.

Fotó: Orbán Zoltán

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!