Évről évre egyre több kormoránt lőnek le a Balatonon

A tavalyi évben összesen 2265 darab nagy kárókatonát lőttek ki több helyszínen – írta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Fontos tudni, hogy a kis kárókatona védett faj, amelyre nincs lehetőség kilövési engedélyt adni. Ezt azért fontos tisztázni, mert korábban előfordult, hogy a horgászok ezen faj csapatait jelezték a halgazdaság munkatársainak.

 

Évek óta ádáz harc folyik a halgazdaságok és a nagy kárókatonák között, erről többször beszámolt a Sokszínű vidék. A tömegesen megjelenő falánk ragadozókat a téli időszakban engedéllyel riaszthatják és gyéríthetik a megfelelő kiképzésben részesült halőrök és vadászok.
A nagy folyóink mentén, valamint a Tisza-tavon és a Balatonon is sok kárt okoznak a halgazdaságoknak a nagytestű madarak, amelyek fejenként naponta fél kiló halat is elfogyasztanak, ám ennél sokkal több uszonyossal végeznek.
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. dolgozói a Balaton partján engedélyezett helyszíneken, valamint a társaság kezelésében lévő tógazdaságokban végeznek riasztást és gyérítést. A Balaton partvonalán az illetékes természetvédelmi hatóságtól kapott engedélynek megfelelően a téli vonulási időszakban végzik a gyérítést, a tó nyílt vizéről továbbra sincs lehetőségük vadászni.
Fotó:PIXABAY

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!