Előzzük meg a Halottak napi tüzeket!

A hosszú hétvégén a temetőben, vagy akár otthon is sokan gyertyát gyújtanak, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Ilyenkor megnő a tűzesetek száma, többnyire a figyelmetlenség miatt – figyelmeztet a katasztrófavédelem. 

A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.  Október végén, november elején sokan készítenek halloweeni dekorációt, töklámpást. Ha a töklámpásba mécsest teszünk, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. Olyan helyre tegyük a lámpást, ahol nem tud elborulni. Ha elemes LED mécsest választunk, biztosan nem okozunk tüzet vele. Sokan nemcsak a temetőben, hanem otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikért. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ha a gyertyát egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, az olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közelében pedig ne legyenek éghető anyagok.

  • A megemlékezés időszakában fontos néhány apróságra odafigyelni ahhoz, hogy se a temetőben, se az otthonunkban ne okozzunk tüzet.
  • A sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsuk el.
  • A gyertyákat, mécseseket úgy helyezzük a sírhoz, hogy ne legyen a közelükben semmi, amit meg tudnak gyújtani.
  • Csak mécsestartóban lévő gyertyát és mécsest gyújtsunk meg.
  • Látványos, amikor este több száz gyertyaláng ég a temetőben, azonban ez tűzvédelmi szempontból veszélyes. Mielőtt távozunk a sírtól, oltsuk el a lángot.
  • Ha otthon gyújtunk gyertyát, figyeljünk arra, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag.
  • A gyertyát mindig egy tűzálló tálra tegyük.
  • Egyetlen percre se hagyjuk ellenőrizetlenül az égő gyertyákat. Idén már országszerte 5620 lakástűz volt, a legtöbb éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata miatt keletkezett.
  • Érdemes beszerezni otthonra egy füstérzékelőt.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!