Előbb kezdődik majd a busójárás a jövő évben

Nem csak a következő, de már az azutáni Busójárás időpontját is kitűzték. Bár még friss az idei téltemető ünnep élménye, Mohácson máris döntöttek a következő évek nagyrendezvényeinek időpontjairól. Míg idén február 24-én kezdődött, jövőre pár nappal előbb, február 16-án indul a busójárás, 2024-ben pedig február 8-án. 

 A télűző népszokás időpontja természetesen nem hasra ütéssel dől el, a tavaszi napfordulót követő első holdtölte dátuma határozza meg, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap farsangvasárnap, ami a mindig csütörtökön kezdődő, s kedden befejeződő busójárás tetőpontja.  

Ebből adódóan idén február huszonnegyedikére esett a kezdőnap. Jövőre pár nappal előbb, február 16-án indul a busójárás, 2024-ben pedig február 8-án. 
Egyébként ez az időpont ugyan nem számít rendkívülinek, de arra is voltak már példák, hogy januárban kezdődött a télűzés, igaz, nem éppen sokszor: az utóbbi száz évben mindössze kétszer, legutóbb 2007-ben. Akkor január utolsó napjára esett a busójárás első napja. 
Bár azt egyelőre természetesen nem tudni, milyen lesz akkor az időjárás, de a mostani tavasz dacára sem kizárt, hogy a busóknak nagyon bele kell majd „húzniuk”, mivel február végén akár még fagyos is lehet az időjárás. Az időjárás ugyanis még nem tervezhető.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!