Elindult a Magyar Nemzeti Genom Program

Genetikai alapon személyre szabható gyógyászat. Röviden ez válik elérhetővé Magyarországon a Magyar Nemzeti Genom Programnak köszönhetően, mely fejlesztésének egyik markáns pontjához ért a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja.

Hivatalosan október 12-én adták át ugyanis egy közel 800 millió forintos pályázat keretében beszerzett nagy teljesítményű szekvenáló rendszert, illetve a hozzá kapcsolódó bioinformatikai eszközfejlesztéseket. Mindez olyan lehetőségeket teremt, mely eddig nemcsak hazánkban volt elérhetetlen, de középeurópában is nehezen volt hozzáférhető.
A Magyar Nemzeti Genom Program célja, hogy a magyar populáció genetikai jellemzőinek meghatározza, valamint betegségspecifikus genetikai panelek fejlesztésének és új gyógyszercélpontok azonosítását segítse elő. A Magyar Nemzeti Genom Program a magyar lakosságot közvetlenül érinti, jelentősen hozzájárulhat ugyanis a közegészségügyi állapot javításához, hiszen a magyar lakosság genetikai változatosságának megismerésével a magyarok genetikai sajátosságai is figyelembe vehetők az orvoslás során.

Kép: univpecs.com/Csortos Szabolcs

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!