Életmentésre képezik a rendőröket az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központban

Tizedik évébe lépett a Magyarországon egyedülálló pécsi Police Medic, vagyis a rendészeti sérültellátó képzés, melynek célja a rendőri állomány felkészítése az életveszély felismerésére és elhárítására intézkedési körülmények között.

A képzési rendszer az életmentést, sérültellátást alapvető rendőri kompetenciaként kívánja létrehozni, fejleszteni. Az elméleti és alap gyakorlati képzést követően a fizikai és mentális stressz alatt végzett valósághű szituációs gyakorlatokra helyeződik a hangsúly, melybe december 14-én a sajtó munkatársai is bepillantást nyerhettek.

 

A Police Medic országos képzés 2013-ban indult útjára, melyhez néhány évvel később csatlakozott a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara. Újdonság, hogy a képzés idén a karon belül új helyre költözött, külön részleget kapott Magyarország legnagyobb, európai szintű skill laborjában, melyet nem egészen egy hónapja, november 20-án adtak át. Ugyanakkor a finanszírozási rendszer is megváltozott, ettől az évtől a  Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ és a Pécsi Tudományegyetem nem egy évre, hanem három éves ciklusra kötnek szerződést, mely sokkal gördülékenyebbé teszi a közös együttműködést.

„Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mert van egy kiváló egyetem Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem, melynek legendásan jó a kapcsolata a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal. Amióta ez a képzés megkezdődött Pécsett, azóta egészen pontosan 231 rendészeti sérültellátót képeztünk ki, emellett 77 instruktort, akik országosan képzik tovább egy ilyen 8 órás alapképzésben a rendőrség személyi állományát.” - emelte ki a képzés kapcsán Takácsi Zoltán rendőr alezredes, a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság humánigazgatási szolgálatának vezetője.

A rendészeti szervek tagjai hihetetlenül sokat profitálnak ezekből a képzésekből, hiszen nem csak sérült társaikat tanulják meg ellátni, hanem amennyiben egy rendőri intézkedés során sérült személlyel találkoznak, az ő ellátásában is közre tudnak működni, így többek között stabilizálni tudják a sérültek állapotát a mentők kiérkezéséig.

Révész Ákos rendőr alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kiképzési és Tanfolyamszervezési Főosztály főosztályvezetője elmondta, hogy a jelenlegi képzések 2018 óta folynak a Pécsi Tudományegyetem, a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) együttműködésének keretében, a képzéseket a Belügyminisztérium is támogatja.

„A képzések egymásra épülése, összetettsége biztosítja azt, hogy az alapképzéseket az itt kiképzett instruktorok az ország bármely területén az arra kijelölt hivatásos állomány részére biztosítani tudják.

A ROKK feladata ebben annyi, hogy a képzéseket, a képzésekre jelentkező állományt megszervezzük, a jelentkezéseket továbbítsuk a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Pécsi Tudományegyetem részére” - mondta el a főosztályvezető.

Dr. Rendeki Szilárd, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ igazgatója 2013-ban még, mint vendégoktató vett részt ezeken a képzéseken, melyek 2018 óta az egyetem termeiben kapnak helyet. „Idéntől a rendőr kollégák az újonnan átadott oktatási központunkban a képzések teljes ideje alatt itt dolgoznak, itt zajlik a komplex, moduláris integrált Police Medic képzés. Mit is jelent ez a három szó: komplex, moduláris és integrált? Attól komplex a rendszerünk, hogy önmagában ez a rendészeti sérültellátó képzés nem csak a rendőrség személyi állományára vonatkozik, hanem a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, a NAV vegyes szervezeteinek képzésére is. 

Tehát a különböző rendvédelmi, egyenruhás szervek sérültellátó képzései sok tekintetben azonosak, a minősített intézkedéstaktikai helyzetben végzett beavatkozásokhoz integráltak és modulárisan egymásra épülnek” - emelte ki dr. Rendeki Szilárd, majd hozzátette, a képzést jelenleg öt oktatási modulban szervezik idéntől „az orvosképzés egyik európai műhelyében.”

A képzésben résztvevők már két héttel az oktatás előtt megkapják az online tananyagot, amelyből fel tudnak készülni a tényleges képzésre, melynek során minimum egy kiképző jut egy felkészítendő rendészeti kollégára. A képzés, mint elhangzott nem csak szellemileg, de fizikailag is nagyon megterhelő, hiszen a gyakorlatokon, például egy ágyéki ütőeres vérzés kezelésénél, nincs helye finomkodásnak, emiatt nem ritka, hogy a résztvevők foltokkal gazdagodva térnek haza. Dr. Rendeki Szilárd azt is hangsúlyozta, a vizsgát nagyon komolyan és szigorúan veszik, nem kap mindenki az egyetem által kiállított bizonyítványt, aki részt vett a képzésre, azt csak olyanok vihetik haza „akikért mi, mint orvosképző hely felelősséget tudunk vállalni” - húzta alá a központ igazgatója.

A premedikális jellegét tekintve is egyedülálló Police Medic képzés egy hangszigetelet és rezgésmentes 158 négyzetméteres teremben, a Műveleti Medicina Teremben zajlik, ahol a képzésben résztvevők megtanulnak például idegen testet eltávolítani a csecsemők nyelőcsövéből, ellátni egy ágyéki-, combütőeres-, vagy mellkasi vérzést, de egy az orvosi képzésben használatos bábu segítségével azt is elsajátítják, hogyan kell szülést levezetni.

Ottlétünkkor a másnapi vizsgára készülő rendőr kollégák nagy végtagi sérüléseket, mellkassérüléseket láttak el nem csak bábukon, de egymáson is, így a szó szoros értelmében testközelből tapasztalhatták meg, milyen ellátni egy hús-vér embert. A képzési központ oktatói gyakorlott és képzett szakemberek, köztük olyan is van, aki megjárta az afganisztáni háborút és már mindent látott, amit ebben a szakmában lehet.

Az ellátások során rögtönözhetően használható hétköznapi eszközöket, szakadt ruhadarabokat, rongyokat, valamint a NATO standard eszközeit is használják. 

Ha intézkedés közben olyan rendészeti dolgozót látunk, akinek combtáskája van Műveleti Medicina logójával ellátva, arról tudhatjuk, hogy ő bizony a NATO egészségügyi csomagját viseli magán, amit használni is kiválóan tud.

Óriási jelentősége van annak, hogy a rendészeti dolgozók részt vehetnek egy ilyen képzésen, hiszen a való életben olykor megesik, hogy egy intézkedés során, az életveszély elhárításáig a mentősök és az orvosok sem léphetnek be az úgynevezett piros zónába, viszont ilyen esetekben a képzést sikeresen elvégzők megkezdhetik a sérültek kezelését és az életmentést.

A Műveleti Medicina Teremben ugyancsak egyedülálló módon egy fegyverszekrény és egy töltő-ürítő is helyet kapott, hiszen ide minden kolléga a saját szolgálati fegyverével érkezik, melyek így biztonságban pihenhetnek a képzés ideje alatt.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Aktív iskola - Egészséges táplálkozás hete

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!