Elektromos fakopács

Ha 24-szer megkopogtatják a fát, kiderül, hogy milyen állapotban van. Nem, ez nem valami varázslat, vagy mese, hanem maga a modern valóság, sőt, tudományos módszer, írja a likebalaton.hu.

 

Az út mellett álló fák is, bármilyen csodálatosak, öregszenek és olykor megbetegszenek. Ezért előfordulhat, hogy veszélyesek lehetnek a közlekedők számára. Hogy ezt megelőzzék, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai országszerte figyelik és vizsgálják a fasorokat. A Balatonnál is így tesznek, a napokban éppen Keszthelyen, egy különleges módszerrel. A Fakopp segít nekik. Ez egy olyan műszer, mely a hanghullámok segítségével mutatja meg grafikusan a fák állapotát. Az eszköz egyébként a somogyi közútkezelőtől érkezett Zalába, s a Festetics úti gesztenyefák állapotát vizsgálják vele.
– Ha üreg van a fában, akkor a hanghullám hosszabb utat tesz meg. Ha ép a fa, akkor a sebesség kisebb – foglalta össze a vizsgálat lényegét Mikó-Horváth Eszter a Zala megyei közútkezelő szervezet üzemeltetési és fenntartási mérnöke. mivel az egyes fafajok keménysége eltér, ezért a hang terjedési sebessége más és más.
Fotó:likebalaton.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

"Boldog vagyok, de egyedül nem BOLDOGulok"- szakszolgálati hét a barcsi tagintézményben

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!