A Duna-Dráva Nemzeti Park bemutatkozása a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

Április 4-én nyílt meg Budapesten, a Vajdahunyadvárban a Duna-Dráva Nemzeti Park természeti értékeit, egyediségét, különleges élővilágát komplex formában bemutató kiállítás. A tárlat mindezeken túl betekintést nyújt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) munkatársainak okrétű szakmai tevékenységébe is.

A Duna-Dráva Nemzeti Park 1996-ban induló történetének felvázolásával, a két névadó folyó mentén, megközelítőleg 50.000 hektár kiterjedésű terület bemutatásával. A folyók mentén vadregényes ártéri erdők húzódnak meg, színes és változatos élővilággal. A nemzeti park szinte teljes területe az egykori ártéren található. 2021-ben jött létre Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia részvételével a Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum. A természeti területeit felölelő bioszféra-rezervátum Európa egyik legnagyobb természeti területének számít. 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság tevékenysége a nemzeti parki védettséget élvező területeken túl kiterjed szinte a teljes Dél-Dunántúlra. A kiállításon így a Gemencet és Béda-Karapancsát magába foglaló Dunai Tájegység valamint a Drávai Tájegység mellett megjelennek a tájvédelmi körzetek, továbbá az egyedi értékkel bíró helyszínek, mint például a Szársomlyó Természetvédelmi Terület. Minden tájegység esetében említésre kerülnek az adott térségre jellemző növény- és állatfajok, valamint társulások, az ökoturisztikai és környezeti nevelési programok, szó esik a bemutatóhelyekről és tanösvényekről. Külön tablót kapott a Duna-Dráva Nemzeti Park területére egykor jellemző hagyományos gazdálkodási formák ismertetése: a fokgazdálkodás és az ártéri gazdálkodás, a tradicionális halászat eszközeitől a gyümölcstermesztésen, a gyógynövény termesztésen és az élelmiszerek tartósításán át a fa feldolgozásáig.

A látogatók megismerhetik a DDNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának munkáját, a természetmegőrzési tevékenységeket, melyek kiterjednek az élőhelyek és a fajok védelmére, valamint az élőhely-rehabilitációs tevékenységre. Bemutatásra kerülnek a DDNPI történetének legjelentősebb természetvédelmi projektjei, például a Rezéti-Holt-Duna kotrása, a dávodi Földvári-tó és a karapancsai erdei tavak rehabilitációja, a Riverside, a LIFE WILDisland. A génmegőrzési, valamint élőhely-fenntartási céllal tartott régi magyar háziállat fajták ismertetése szintén szerepel a kiállítás anyagában.

A Zselici Csillagoségbolt-park, amely a Zselici Tájvédelmi Körzet területén jött létre Európában elsőként a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Csillagászati Egyesület együttműködésével, amellett, hogy különleges látványt nyújt az odalátogatóknak, kiváló eszköz arra, hogy felhívjuk a figyelmet a fényszennyezés káros hatásaira és a személyes felelősség kérdésére. A DDNPI működési területét érintik a Mohács500 program keretében, a mohácsi csatával kapcsolatos tudományos kutatások, valamint a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen, a mohácsi csata ötszázadik évfordulója alkalmából 2026-ig megvalósuló fejlesztések. Ezek a témák is külön figyelmet kapnak a kiállításon, olvasható a park tájékoztatójában.

A számos tárgyi eszközt felvonultató kiállítás összességében jó lehetőséget biztosít a nagyközönség számára ahhoz, hogy betekintést kapjon a Duna-Dráva Nemzeti Park és Dél-Dunántúl természeti értékeibe valamint a területen zajló szakmai tevékenységekbe. Bízunk abban, hogy a kiállítás megtekintésével a látogatók egyrészt új ismeretekkel gazdagodnak, másrészt kedvet kapnak ahhoz, hogy személyesen is felkeressék a vadregényes területeket, valamint nem utolsó sorban számítunk arra, hogy a kiállításon tett látogatás hozzájárul a természettel szemben tanúsított felelős magatartás kialakulásához és továbbfejlődéséhez.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!