Drasztikusan csökkent a Balaton vízszintje

Akár halpusztulást is okozhat az alacsony vízállás a Balatonon, de ha marad a szárazság, és nem kezdődik meg időben a mederkotrás, akkor a vízszűke a vitorlázási szezonra, így a turizmusra is rányomhatja a bélyegét, írta a Sokszínűvidék.

Az internetes portál az ATV-re hivatkozta adta közre, hogy a vízszint most 12 centivel alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál, aminek egyértelműen a nagyon kevés csapadék az oka a szakemberek szerint. Azért lenne fontos, hogy a Balaton vízszintje tavasszal elérje a maximumot, hogy a nyári szezon végéig elegendő legyen a vízmélység a hajózáshoz és a strandoláshoz . Az áprilisban eddig hullott csapadék csupán 2 centiméterrel tudta megemelni az amúgy is alacsony vízszintet a tavon, amely a jelenlegi mérések szerint nagyjából 103 centiméter körül mozog. A kevés eső a tó élővilágára is kihat. Hogy ez mit okozhat, arra már láttak csúnya forgatókönyveket a szakemberek.

Kisebb a víznyomás, alacsonyabb a vízoszlop és ilyenkor az iszapban levő gázok sokkal gyorsabban felszabadulnak, mivel az iszap is jóval melegebb, és a lebomlási folyamatok is gyorsabbak. Ezek a gázok pedig sejtmérgek, melyek megjelenésekor bekövetkezik a halpusztulás. – mondta el Májer József, a Pécsi Tudományegyetem biológus professzora.

Fotó:sokszinuvidek.hu/országalbum

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!