Büntethető lesz a büntetőfékezés

Készül az új KRESZ. Érinti majd a büntetőfékezést és a mentális állapotot is.

 

Öt munkacsoportban dolgoznak a minisztérium és a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) munkatársai más külső szakértőkkel együtt az új KRESZ-en – írta a vezess.hu.  Az új alapelveket – ha nem is mindenhol száz százalékig végleges megfogalmazásban – nyilvánosságra is hozták.
Bekerül például a szabályozásba a következő új pont, amellyel a közúti veszélyeztetések, büntetőfékezések ellen próbálnak fellépni:
1. § (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz,
b, tilos szándékosan hátráltatnia más forgalmi műveletét, tilos a résztvevők közötti távolságot veszélyes mértékűre csökkentenie, és tilos a közlekedés rendeltetésével ellentétes magatartást tanúsítania.
Az új KRESZ-ben lesz egy olyan alapelv, amelynek neve "elvárható döntés". Ez alapján "aki a közúti közlekedésben részt vesz, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a tőle elvárható biztonságos vezetéshez szükséges tudással és képességekkel rendelkezzen."

A jogszabályalkotás következő lépéseként a gyalogosokkal foglalkoznak a minisztériumban. Ígéretük szerint még a nyáron elárulnak ezzel kapcsolatban újabb részleteket. A háttérbeszélgetés alapján beleférhet a sebességhatárok módosítása is,de még nem tartanak ott az illetékesek.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Aktív iskola - Egészséges táplálkozás hete

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!