Bő termést hoztak idén a bédai tölgyek

Igazán bőven termettek a nemzeti park tölgyesei. Szeptember végén és október első felében a legtöbb fa alatt szinte szőnyeget alkotott a lehullott makk, olvasható a DDNP hírlevelében.

Hazánkban a legkedveltebb fák közé tartoznak a tölgyek. Sokan hallottak már velük kapcsolatban legendákat, láttak hatalmas méreteket elérő példányokat. Számos itthon is előforduló fajuk közül a Duna folyását kísérő keményfás ligeterdők egyik fő fafaja a kocsányos tölgy, mely nagy termetű, akár a 35 métert is elérheti. Törzse nyúlánk, hengeres. A kérge barnás, vastag, hosszan repedezett. Termése hosszú, világosbarna makk, amin frissen olajzöld hosszanti sávok láthatóak; a kupacs a termés ¼-ét fedi. Hosszú életű fa, mely a 400 évet is megérheti.
Kevésbé ismert, hogy nem minden évben terem, sőt bőséges termése csak 8-10 évente van. Ebből a szempontból kiemelkedő év volt 2017, hiszen igen gazdag volt az idei termés.
Mindig megbecsült fa volt, melyet a germánok az istenek fájának neveztek. Fáját nagyra értékeli az ipar, mert az kemény, tartós; kiváló épületfa és bútorasztalos alapanyag. Megőrölt kérgét cserzésre használták magas csersav tartalma miatt. A népi gyógyászatban bőrproblémákat orvosoltak a porított kéregből készült főzetekkel. Makkja ínségeledelnek számított, melyből lisztet nyertek.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!