Az ünnepeket ne árnyékolja be egyetlen tűzeset és baleset sem!

Az adventi időszak veszélyeire hívta fel a figyelmet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési és a Közlekedésrendészeti Osztályának, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi és Igazságügyi Osztályának munkatársa, valamint a Kaposvári Kistérségi Polgárőr Egyesület képviselője a mai sajtótájékoztatón.

A cél közös: hogy a somogyi állampolgárok tisztában legyenek a bűncselekmények és az adventi időszakban előforduló balesetek, tűzesetek megelőzésének módjaival, tájékoztatást kapjanak az áldozatsegítés lehetőségeiről, továbbá arról, hova fordulhatnak fogyasztóvédelemmel kapcsolatos kérdéseikkel.

Az ünnepi időszakban a szokásosnál is több veszély leselkedik az állampolgárokra – jelentette ki Tompos Gábor tűzoltó alezredes. A Somogy vármegyei tűzoltósági főfelügyelő úgy folytatta: ha nem figyelünk, az ünnepi készülődés időszaka, a tűzoltókra várakozás időszaka lehet. Tavaly decemberben országos szinten naponta átlagosan több mint húsz otthon gyulladt ki, de a somogyi tűzoltók is szinte csak egy napra maradtak lakástűz nélkül. Harminc otthonban csaptak fel a lángok az év utolsó hónapjában: legtöbbször a kéményben lerakódott korom gyulladt meg, az elektromos hálózat túlterheltsége miatt keletkezett tűz, volt kiégett konnektor, meggyulladt elektromos lepedő, de több alkalommal okozott tüzet a fűtőberendezésből kipattanó szikra is, amely meggyújtotta a környezetét. Szenteste az adventi koszorú gyulladt meg egy kaposvári lakásban. Egy siófoki család otthonában pedig egy meghibásodott gyerekjáték miatt keletkezett tűz, a lakás füsttel telítődött, a falak erősen kormozódtak, ezért a lakók a karácsonyt rokonoknál töltötték.

Az is nagyon fontos, hogy a háziasszonyok tisztában legyenek néhány alapvető szabállyal. Például, hogy a legrosszabb megoldás, ha a meggyulladt zsiradékot vízzel próbálják oltani, hiszen a lángra lobbant olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből és súlyos égési sérüléseket okozhat. Ezért ne feledjék, a tűzhelyet le kell kapcsolni, a lángoló edényt pedig egy fedővel kell letakarni, így a tűz nem jut oxigénhez és kialszik. 

Emellett azonban a fényfüzérek, a hangulatgyertyák és a koszorúk is lakástüzet okozhatnak. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy tüzet okozzon. Fontos, hogy éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzér vezetékét a konnektorból és az égő gyertyákat oltsuk el. Biztonságos alternatíva lehet az elemes LED-gyertyák használata. Ezek nem melegszenek fel, nem jelentenek tűzveszélyt, és ugyanúgy biztosítják az ünnepi hangulatot.

– Nem kell nagy tűz a tragédiához – tette hozzá az alezredes –, akár a tűzhelyen felejtett és szénné égett étel is füstmérgezést okozhat.

Akinek még fejtörést okoz, hogy mit ajándékozzanak szeretteiknek karácsonyra, lepjék meg őket füstérzékelővel – szükség esetén szén-monoxid-érzékelővel –, amely minden családnak az őrangyala lehet. 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!