Az egész országra kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat

Egy hete az ország teljes területére kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat az illetékes hatóságok, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az emberek figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, az erdőtüzek 99 százalékát ugyanis emberi mulasztás okozza.
 

Az elmúlt hetek tavaszias időjárása, valamint a csapadékmentes, szeles időjárás miatt az ország teljes területén – különösen a parlag és legelő területeken, valamint az azokkal határos erdőterületeken – fokozott tűzveszély alakult ki. Február közepe óta mintegy 2000 erdő- és vegetációtűz keletkezett, amelyek több mint 9000 hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek.
A tilalom a külterületi ingatlanokra vonatkozik. A fásításokra, valamint azok 200 méteres körzetére, ideértve a tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.
Belterületen az önkormányzati rendeletek a meghatározók. Barcson pl. reggel 8 és délután 2 óra között engedélyezett a tűzgyújtás, ami azonban a mostani szeles időben nagyon veszélyes, ezért továbbra is azt kérik a szakemberek, hogy a metszéseket követő égetéseket halasszák későbbre a gazdák, illetve éljenek az ingyenes zöldhulladék szállítás lehetőségével. Ezt Barcson április első hetében végzi a kommunális hulladék szállító.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!