Akcióban a balatoni vízirendőrök

A hosszú hétvége során a strandolók több esetben kerültek olyan helyzetbe, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. Műszaki hibás vitorlásokat, sup deszkán kifáradókat, elsodródókat segítették ki szorult helyzetükből az egyenruhások. A három nap mérlege, hét eset, tizenhat mentett személy. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a következő napokban szeles, viharos időjárás várható, ezért tartsák be a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsait.

Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban tartózkodjon!  Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!

Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek!
Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!
Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen viseljenek mentőmellényt!
Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!

A parttól távol kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!
Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt! Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe.

A hatóság kitért arra is, hogy fontos betartani a viharjelzéssel kapcsolatos szabályokat is.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDRF Symphonic Band

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!