60 éves a sífelvonó a Mecsekben

60 éve egy kezdetleges felvonó szerkezetet építettek a Mecsek oldalán, hogy a síelők naponta többször is lecsúszhassanak. Akkoriban a sípálya szinte egész télen működött, hisz 50-60 centi hó is esett. A felvonó akkora szám volt, hogy még a Filmhíradó is beszámolt róla.

A Baranya Megyei Sportszövetség építette a felvonót, a beruházás 80 ezer forintba került, ezt a Pécsi Városi Tanács fizette, a megye sportolói pedig 240 ezer forint értékű társadalmi munkával járultak hozzá (a rendszerváltás előtt ezt így mondták). A felvonó 1964 telére készült el, amikor megrendezték az első műlesikló versenyt is, ezt a pecsaktual írta az idei évfordulón, de Dunántúli Naplóban is cikkeztek a felvonóról, már a nyitás előtti napokban is. „ Eddig egy-egy délután ha kétszer lesiklott valaki a pályán, lecsatolta a léceket és hazament, mert többhöz se kedve, se ideje nem volt. Most három perc alatt teszik majd meg fáradság nélkül a fél kilométeres távot és egy nap akár 30—50 lesiklást is végezhetnek – írta a korabeli sajtó.
A helyi síklub a PVSK sí szakosztálya 1945-ben alakult meg. A jelenlegi sípályát 1958-ban alakították ki, amit 1960-ban egy kéthelységes síház építése követett. Az úgynevezett kampós felvonó kisebb változtatásokkal ma is működik, de használata nem egyszerű, egy speciális öv és rövid oktatás kell hozzá.

„Javasoljuk, hogy egy minimum biztonságosnak mondható sí vagy snowboard tudással érkezzenek hozzánk a kedves sporttársak, mert ez szükséges az igencsak régimódi felvonónk biztonságos használatához.” – hívja fel a figyelmet a szakosztály.
A 16 lóerős felvonó másodpercenként két és fél méteres sebességgel egyszerre 12 sízőt tud húzni.
1990 ben-re épült egy tányéros felvonó, de csak néhány évig működött, ma már csak rozsdás oszlopai állnak.
Forrás: Dunántúli Napló, Régi Pécs, Fortepan

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!