30 éves a TANAC Néptáncegyüttes

Baranya egyik legnépszerűbb néptáncegyüttese, a Tanac fennállása harmincadik évfordulóját ünnepli az idén. Az évek során tízszeresére nőtt a mérete, bejárták a fél világot, de ami soha nem változott: mindig ragaszkodtak horvát gyökereikhez.

A névválasztás sem ment könnyen, a körtánc kóló, valamint a páros tánc tanac elnevezése versenyzett, de a Tanac lett a befutó, mivel magyarul is jól értelmezhető. – Az volt a cél, hogy még hitelesebben mutassuk be a nálunk élő horvátok táncait. Hat fiú, 12 lány és az akkor létrejövő Vizin zenekar jelentette a kezdetet – idézte a Baranya megyei hírportál az alapítót és vezetőt, Szávai Józsefet.
A Tanac első nagy sikerét az 1993-as Ki Mit Tud?-on aratta, ahol a döntőig pörgött-forgott a társaság, ott pedig ezüstérmes lett. Egy évre rá jött az első nagy utazás a tengerentúlra, egy turné az Egyesült Államokban. Ezt követően minősítő versenyeken hatszor kapták meg a „kiváló” címet, ami alkalmanként úgy száz együttes összevetéséből született meg és az első három közt kellett végezni hozzá.
Aztán jött az újabb Ki Mit tud? a Fölszállott a páva sikere, és kerek évfordulókat ünneplő színházi előadások sora.Horvát nemzetiségi napokat szerveznek, adnak ki könyveket is a horvát népviseletekről, melyekről mostanában már művészi fotóalbumaik születnek, de elmennek a legapróbb horvát falvakba is táncolni, de ott vannak a nagy horvát fesztiválokon is.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!