125 év alatt sem változott valami a szakképzésben: iparos szakemberekre szükség van

Nem tűnik olcsó reklámnak, hogy azért érdemes szakmát választani, mert iparosra mindig szükség van, ezt bizonyítja az is, hogy a 125 éves barcsi szakmunkás oktatás képzési palettáján vannak állandó elemek.
 

Simon Dávid, a Kaposvári SZC Barcsi Ipari, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája történelem tanára, szombaton, az intézmény 125 éves jubileumán idézte fel a településen 1893-ban indult szakképzés történetét. Társadalmi igény, a növekvő lakosság elvárása hívta életre a településen az iparos képzést, és mint mondta már 125 éve is volt, kőműves, festő, ács, tetőfedő, lakatos, szabó, kereskedő képzés. Tanult itt bognár, mészáros, cipész, kovács. Ezt kívánta a piac, mint ma is. Szintén lakossági igényt szolgált ki a női szabó, vagy a kefekötő, a pék és a vendéglős oktatás indulása.
Csonka Zoltán igazgató az ünnepi rendezvényen elmondta, ma is a helyi igényeket hivatottak szolgálni, bár nem helyben dől el, milyen, és hány fős képzések indulnak. Mint fogalmazott, "folyamatosan azon gondolkodunk, már most is, hogy a jövő tanévben, a 20/21-es tanévben melyik szakmákkal, milyen létszámmal, hogyan tudjuk a megyében a pozícióinkat megőrizni, esetleg bővítéseket, lehetőségeket megkapni."

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!