110 év után új orgona a havihegyi kápolnában

Új orgonával gazdagodott a pécsiek kedvenc esküvői helyszíne. Külső-belső felújításon esik át a régi. Fülöp Péter orgonaépítő úgy fogalmazott, új korában is csak itt volt új a ma 110 éves orgona, mely korábban temetési célokat szolgált.

Máger Róbert, templomigazgató a Pécs Aktuálnak elmondta a teljes orgonaszekrényt restaurálják és az orgona belsejét is. Ez a szerkezet már ide kerülésekor sem volt új, egy máshol szolgált mechnaikus orgonát javítottak anno fel. A templom eddigi orgonája a pécsi orgonagyáros Angster József és Fia műhelyéből került ki 1913-ban. Ez a temetői orgona nem felelt már meg az esküvők és ünnepi szertartások kívánalmainak.
A pécsi Havas Boldogasszony-templom 325 éve magasodik a város fölé. Hófehér falaival, piros toronysisakjával elválaszthatatlanul hozzátartozik Pécs látképéhez, s ma is aktuális üzenetet hordoz: az őszinte elhatározás és összefogás erejét hirdeti ugyanis e szent hely, amely a templom megépülését is lehetővé tette, írta a pecsaktual.hu.
Pécs városa 1543 és 1686 között a török hódoltság uralma alatt állt. A felszabadító háborút követően a városban és környékén a pestis több alkalommal is felütötte a fejét. Ekkor Pécs város istenfélő polgársága ünnepélyes fogadalmat tett, hogy amennyiben a ragály elmúlik, úgy a város keleti részén magasodó fehér mészkősziklákon – melyet a köznyelv Kakasdombnak nevezett – Havas Boldogasszony tiszteletére hálából kápolnát emelnek, magukat az ő oltalmába ajánlják, emlékezve a régi Rómában egykoron történt csodás járványelűzésre.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!