Véget értek a karácsonyi népszokások, de már kopogtat Szilveszter

A betlehemezés után már névnapi köszöntőket tartottak ilyenkor eleink. Az un. Istványolás, vagy Jánosozás sok településen a legények beavatására, vagy a lányos házak felkeresésére is szolgált.
 

A magyar néphagyományok széles tárát vonultatja fel a karácsonyi ünnepkör. Minderről a rádiónk vendégeként számolt be Kirch Zoltán, a Boróka Táncegyüttes vezetője. A folklór oktatás részeként szóbakerült az Istványolás is, amikor felkeresték  névnaposokat, de szigorúan csak éjszaka. A poháremelgetéseket követően azonban mindenkinek ott kellett lennie a másnapi misén.
Vagyis, december 25. délelőtt elindultak a nagy legények házról házra járva a pásztorjátékot előadni. Ugyanez nap estéjén megkezdődött az istványolás, azaz Istvánok a köszöntése, ami másnap folytatódott. Este azonban kezdődött a jánosolás, amit 27-én estig folytattak. A néphagyományok szerint minden napra jut valami.  December 28. pl. aprószentek napja, ilyenkor a kisebb és nagyobb fiúk aprószentekelni járnak, és felszalagozott vesszejükkel megveregetik a meglátogatott családok tagjait.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!