Városi ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett barcsi városi ünnepségen a polgármester Koós Csaba köszönetet mondott a település kulturális csoportjainak, szólistáinak, a zene, ének, tánc, előadó és alkotóművészet képviselőinek azért a munkáért, mellyel „őrzik a lángot egy sokszor értékvesztettnek tűnő világban, hogy éltetik, átadják és kínálják nekünk a magyar kultúra gyöngyszemeit.”

A Barcsi Városi Könyvtárban tartott rendezvényen a városatya úgy fogalmazott, a hagyomány a nép emlékezete, közös értéke, közös gondolata. Kutatni, újra és újra felfedezni, megmutatni és megélni mindig érdemes. Nagy öröm, hogy a hagyományőrzés is komoly szerepet kap a kulturális életünkben, és vannak, akik erőfeszítéseik árán is, de művelik azt. Az is öröm, hogy támogatóik is akadnak, akik nem csak erkölcsi támaszt, de sok esetben anyagi segítséget is nyújtanak.
„A kultúra közös vagyon, közös érték, amelyből mindenki egyesével is táplálkozhat. Az iskolákban jó esetben kapunk egy étlapot, hogy választani tudjunk a minket lelkesítő formák közül. Zene, irodalom, képzőművészet, népművészet, tánc – a kínálat hatalmas. Egy embernek túl sok is talán, hogy mindenből annyit kóstolhasson, amennyi a kedvére való. „
„A Magyar Kultúra Napján mi mást is kívánhatnék? Éltethessük a magyar táncot, nyelvet, muzsikát és a magyar gondolatot. Ez ad keretet létezésünknek, gondolkodásunknak. A magyar kultúra az e nyelven beszélők közös tudatalattija, amiről oly kevés ismeretünk van. Neurológusok kutatják, hogy egy-egy nép akár hangok kiadása nélkül miért gondolkodik azonosan bizonyos dolgokról. Szociológusok kutatják, hogy a közös kultúra nélkül, gyökereinket elvesztve mennyire viselkednénk másként. A kultúra, a művészet tehát megfoghatatlan termék. „

Ebből az értéktárból adott ízelítőt a Bárdos Lajos Vegyeskar, másrészt dr. Kurucz Ádám Konrád Latinovits-díjas versmondó.
A helyi kórustól Kodály Zoltán: A szép énekszó múzsájához és Balázs Árpád: Madrigaleszk című műveket hallottuk, Kertész Attila, Liszt díjas karnagy vezetésével, Berkicsné Vizi Krisztina, és Tóth Krisztina hangszeres kíséretével.
Kurucz Ádám előadóművész pedig verses-prózai összeállítással állt a közönség elé, melyben a magyar költészet talán legjobban ismert és szeretett alkotóitól idézett, többek között Ady Endre, Radnóti Miklós, Vass Albert tollából, de a Magyar Kultúra Napján, a Himnusz születésének évfordulóján a Kölcsey Ferenc által írt nemzeti imánk is felcsendült.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!