Valamivel több jut a somogyiaknak a mindennapi betevőre

A legszegényebb magyar településeken hozzávetőlegesen 2,5-szer kevesebb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a leggazdagabb járásokban. Somogyi nincs az ország tíz legszegényebb járása között – olvasható a sonline.hu oldalon.

Nem könnyű a megélhetés a határ menti kistelepüléseken, de boldogulnak, állítják az ott élők. – Soknak nem sok az az összeg, amiből megélnek az emberek nálunk, de napi megélhetési problémákkal nem találkozni – felelte a sonline.hu érdeklődésére Reiz Tamás, Potony polgármestere. – Errefelé is van némi fejlődés, gyarapodás. Aki tud dolgozni, az talál magának munkát a környéken. Azt gondolom, leginkább a közmunkások bére az, ami lefelé húzza az átlagot – tette hozzá a polgármester.

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) nemrég publikált statisztikáiból kiderül, hogy a legszegényebb magyar településeken élők anyagi helyzete javult a járvány előtt, de még mindig jelentős egyes vidékek leszakadása. 2019-ben a legrosszabb helyzet az encsi járásban volt, ahol az egy lakosra eső összes nettó jövedelem 872 401 forint egy évben. Nincs a tíz legutolsó járás között Barcs, ahol a somogyi járások közül a legalacsonyabb ez az összeg, 898 898 forint.

A csurgói járásban átlag évi 939 648 forintból éltek az emberek, ezzel a listán megelőzték Mezőkovácsházát, de Kemecse előttük jár egy helyezéssel.

Nagyatádon az egy lakosra jutó átlagjövedelem 983 999 forint volt, ez Záhony és Pétervására szintje. Marcaliban 942 142 forintot mértek, ezzel közelítettek Nagykállóhoz. A fonyódi járásban élők átlagjövedelme 962 379 forintot tett ki, hasonlóan Hajdúhadházhoz.

A jövedelmek növekedését mutatja, hogy 2018-ban még csupán egyetlen somogyi járás, a kaposvári nőtte túl az egy lakosra jutó éves átlagjövedelemben az egymillió forintot. Az akkori 1 027 241 forintos érték azonban egy év alatt 1 157 564 forintra nőtt a somogyi megyeszékhelyen. A kőszegi és a gyulai járásban mutattak ki hasonló nagyságú jövedelmet. Tab (1 01 3491 forint) és Siófok (1 104 948 forint) is átlépte az egymillió forintos határt a somogyi járások között 2019-ben. Ezzel Tab Tiszafüreddel, Siófok pedig Kisvárdával mutatott hasonló számokat.

Forrás: sonline.hu 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDRF Symphonic Band

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!