Újra szólnak a harangok

Vasárnap már egész nap szóltak a harangok, melyek Húsvét előtt hallgattak el. Az egyházi rend és szokás szerint, a szombat esti feltámadáskor érkeznek vissza jelképesen Rómából a harangok.
 

Barcson a 200 éves templom tornyában is szólnak a harangok, ám ezek nem jubilálhatnak az egyházi építménnyel, ugyanis, az eredeti, három kisebb és egy nagy nagyharangot 1916 májusában elvitték beolvasztatni. Vagyis ezek is a háború áldozatai lettek, sok más vidéki haranggal egyetemben, melyekkel az ország kimerült nyersanyagkészleteit igyekeztek pótolni.
Az egyházközség pedig a harangokat igyekezett pótolni. 1924-re összegyűlt a szükséges összeg, rendeltek egy nagy harangot és egy kis harangot, a harmadik harangot, ami a középső harang, azt pedig csak 1948-ra sikerült beszerezni. Így a 200 éves templom tornyában 95  és 71 éves harangok szólnak, naponta többször. Reggel és este 7 órakor, délben, misék előtt, halál esetén vagy ünnepi alkalmakkor. A barcsi harangok történetével részletesen a ma esti Barcsi Krónika foglalkozik. A HÍD Televízió ünnepi hírmagazinja keddtől érhető el a közösségi portálokon.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

"Boldog vagyok, de egyedül nem BOLDOGulok"- szakszolgálati hét a barcsi tagintézményben

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!