Újabb szociális gondozó segítők végeztek Barcson

Újabb csoport végzett Barcson a Fejlesztési Központban, melynek tagjai szociális gondozókat segíthetnek munkavégzésük során, vagy pedig időseket, a mindennapjaikban.
 

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság „Aktívan a Tudásért” projekt keretében az elmúlt években több felnőtt képzés is zajlott kiemelt kormányzati támogatással. Így a képzés is ingyenes és a résztvevők utazási költéseit is csökkenthették. Szükség is volt rá, hisz a barcsi helyszínű képzésre a barcsi és nagyatádi térségből egyaránt jelentkeztek. Az önkormányzatok ajánlásával, magánszemélyek jelentkezése alapján, közösségi portálos megjelenések után és a már végzettek által tovább adott információkra épülve, a Vízvár, Lakócsa és Ötvöskónyi határolta területről közel 100 fő vett részt az elmúlt két évben a tanfolyamokon. Ugyan a program számos szakmai és alapkompetencia képzést biztosít országosan, nálunk a hölgyek, és a kevés számú férfi, szociális gondozást tanult. Az elméleti és gyakorlati oktatást Sanics Gabriella, Barta Ferencné Gyöngyi, Bogdán Mária, Kaiserné Gacs Bernadett és Teleki Erika vezette. A pandémia kicsit átírta a képzési rendet is, hisz intézményekbe a járvány és a fertőzésveszély nem mehettek, ezért a program során kialakítottak egy mintatermet számukra, ahol a gyakorlatot is megszerezhették. Olyan eszközökön tanulhattak, melyekkel az életben, idősgondozás terén is találkozhatnak. Speciáliságy, egészségügyi szelektív tároló, járókeret, tolókocsi, vérnyomás és lázmérő, valamint váladékfogó tálak, csészék.
A végzettek bentlakásos szociális intézményekben végezhetik a gondozók napi feladatainak 30-40 százalékát, de a házi segítségnyújtás terén az önkormányzatok segítő kezek programjának is teljes körű tagjai lehetnek. Beszámolók szerint vannak, akik külföldön hasznosítják megszerzett tudásukat, és vannak, akik pl. a kálmáncsai otthonban dolgoznak átképzést követően. A képzéssorozat ezzel a tanfolyamzárással véget ért, ám a Nő az esély program folytatása minden végzettnek továbbképzési lehetőséget biztosíthatna.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Ének, zene, tánc, grafika és kézművesség egy helyen

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!