Újabb helytörténeti kiadvány készül

2022. év végén debütált egy helytörténeti kiadvány Barcson. A Móricz Zsigmond Művelődési Központ tánctermében mutatták be, december 9-én, a Chicagonak indult, Barcs lett belőle címet viselő könyvet. Az első kötetet. Akkor ígéretet tettek a szerzők folytatásra, melyhez megkezdődött az adatgyűjtés.
 

Ezzel a címmel több tanulmány is megjelent már, melyek Barcs gazdasági fejlődését taglalják a dualizmus korszakában, vagy épp egy-egy területet vizsgáló diplomamunka, de Weich Éva grafikus és Rózsás Márton helytörténész egy igazi hiánypótló kötettel ajándékozta meg a helyieket, képes összeállítással. Ez a várossá válás emlékezetes pillanatait gyűjtötte egy csokorba. Azonban nem mindet, hisz a lehetőségek végesek voltak, így már akkor megszületett a folytatás szükségességének gondolata. Az elmúlt napokban pedig Rózsás Márton megkezdte az adatgyűjtést a második kötethez. Megkeresésünkre a város díszpolgára elmondta, hogy a helyi posta-történethez épp a héten kapott képeket, de biztos helyet kap a kiadványban az egészségügy és orvostársadalom. A telefonos megkeresések már elindultak, jó lenne olyan fotókat találni, melyek munkaközben mutatják be orvosainkat, asszisztenseiket, a gyógyszerészeket. Rózsás Márton azt is megfogalmazta, hogy kicsit gazdagabb tartalommal terveznek ezúttal, és nagyobb terjedelemben, mert szeretnék sorra venni az első kötetből kimaradt iskolákat, sportágakat, és nagyobb szerepet kap a természeti környezet, a Dráva és környéke, valamint a csatolt településrészek is. Így a helytörténész Barcs, Drávaszentes és Somogytarnóca lakosait is kéri, hogy osszák meg fotókkal kísért történeteiket másokkal is.
Mint megtudtuk, nagyon lassan indul a folyamat, a felhívásra még nem nagyon mozdult meg a közösség, de remélhetően hamarosan robbanásszerű képáradat jut el a szerzőhöz. A fotókat személyesen érdemes átadni, hogy szkennelés után mindjárt visszaadhassa Rózsás Márton, vagy e-mailben is küldhetők, a rozsas.barcs@freemail.hu e-mail címre. A szerző a 20/9763280 telefonszámon érhető el.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!